Ситуацията на офисния пазар в София | Firmata.bg – Регистрация на фирма – ВНИМАНИЕ
Свържете се с нас:
0888192888

Услуги

Новини
28/01/2014

Аутсорсингът в България е изключително успешен, като генерира сериозни доходи на международните компании решили да направят такава стъпка. Съгласно изследване [...]

24/01/2014

Тенденцията сред наемателите на офиси в София и в страната като цяло е към търсене на качествена работна среда с [...]

11/01/2014

Ако сте решили да регистрирате фирма в България, може би поглеждате и към офертите за офиси и изчитате информацията в [...]

08/01/2014

Веднъж след като са се справили с регистрирането на фирма в България и са навлезли в детайли относно данъчното облагане [...]

Ситуацията на офисния пазар в София

Ако сте решили да регистрирате фирма в България, може би поглеждате и към офертите за офиси и изчитате информацията в пресата за откриването на нови бизнес сгради. Оказва се, че въпреки дългата криза, в която продължава да бъде България заедно с остатъка от света, построените и завършени офис сгради в столицата са запълнени с наематели почти на 80 или 90 %. Тоест, напук на финансовата ситуация, изглежда че офис пазарът се развива добре и има търсене. Това е така, защото има много водещи международни компании, които регистрират фирми в България и търсят офиси за да прехвърлят центровете си за услуги в страната. Освен, че търсят подходяща инфраструктура, големите компании търсят подходяща атмосфера, както и екипи от обучени и мотивирани професионалисти.

Като цяло офис пазарът запазва нивата си, тъй като качествените завършени офис сгради не са толкова много. Като цяло най-много офиси има от по-ниския сегмент, но те не отговарят на изискванията на големите международни компании. Бизнес сградите от клас А, с топ локация са около пет в София. В тези сгради наемните нива на офис помещенията са в рамките на 11 до 15 Евро на квадратен метър, като се предлагат и различни бонусни схеми. Разбира се при офис сградите от по-нисък клас, с недобра локация и помещения, които не отговарят на изискванията, както и с неправилно управление, наемните нива са далеч по-ниски. Освен това, при наемането на офис, регистрираните компании се интересуват и от месечните разходи за електричество, от предлаганите удобства и т.н.

Като цяло се наблюдава факта, че средата става все по-важна за фирмите наематели на офиси. Така може да се тълкува и желанието на наемателите за релокация, чиято цел е подобряване условията на работа, както и по-престижен бизнес адрес. Много от компаниите се насочват към офис сгради, в които се предлага зона за извънработни дейности и сплотяване на колектива. Наблюдава се известна умора от типично офисните дейности, от работата „до изгаряне“. Мениджърите си дават сметка за това и се стараят да създадат различна атмосфера, която да стимулира служителите да отиват с удоволствие на работа, да общуват повече помежду си и да са заобиколени от приятна среда с нужните им удобства.

Съгласно направените доклади, през първата половина на отминаващата 2012 година е имало раздвижване на пазара на офисите в столицата като няколко от големите банки са променили местоположението на централните си офиси. Сред тези финансови институции са „Пощенска банка“, „Алфа Банк“ и „Тексим Банк“. През този период на годината са били завършени и около 80 000 кв.м площ от нови и модерни офиси. Според същите доклади, офисите с престижна и комуникативна локация в София и с високо качество на строителството са се движили в диапазона 9 до 12 Евро на кв.м. за районите извън центъра и 12 до 15 Евро на кв.м за централната част на столицата.

Firmata.bg Diagram Office MarketЕкспертите дават положителни оценки за бъдещето на офис сектора в София и в България като цяло. Прогнозите за следващата година са за завършването на започнати качествени обекти и стартиране на нови проекти за офис сгради от клас А, разкриване на нови работни места за професионалистите, както и повече активност от навлизащите големи компании на българския пазар.